Free returns within 60 days

Secure payment with klarna

Your cart

Your cart is empty

Check out these collections.

Meet the crew - svenska

Femino

Ett litet rederi med Göteborgs södra skärgård som hemmahamn. Femino är ett av de nyare tankfartygen i regionen som grundades i början på 2000-talet av en änka vid namn Lizette som var ingift i en familj som ägde ett stort rederi som grundats på 1700-talet. Lizette föddes 1950 och kom från en fin familj där pappan var läkare och mamman sångerska. Redan som barn intresserade hon sig mer för de tekniska leksaker hennes äldre bröder hade än de dockor som gavs till henne och hon drömde om att jobba som kapten och att segla över världshaven. Men då hennes föräldrar inte tyckte om iden om att deras enda dotter skulle jobba ombord på en båt läste hon istället till naturkunskaps lärare. Vid 23 års ålder träffade hon sitt livs kärlek på ett litet cafe, det var en man som var lite äldre än henne men som hade många historier från havet att berätta om. Han var från en förmögen redarfamilj i Göteborgs södra skärgård vilket passade Lizettes föräldrar mycket bra. Kanske hoppades Lizette på att han var vägen till havet för henne men även om hon flyttade ut till den vackra ö han var ifrån spenderade hon större delen av sitt liv på land. Det skulle dock visa sig att hennes man som var en av de två arvtagarna till det stora rederiet inte hade någon som helst fallenhet när det kom till siffror eller att driva rederiet. Lizette blev den som gjorde allt det administrativa, inte för att någon fick veta att det var hon som satt uppe på nätterna och bokförde då det hade sett väldigt dåligt ut för familjen. Varje gång hon försökte ta upp att hon ville jobba officiellt för rederiet skrattade alla åt henne och frågade vad hon egentligen visste om rederier och sjöfartslivet. Eftersom dom aldrig fick några barn var det hon som ärvde hennes mans del av företaget när han dog, och eftersom hon inte ville ha något med hennes mans familj att göra då de under hela deras giftemål förnekat hennes kunskaper sålde hon sin del. För pengarna köpte hon sig ett fartyg, startade rederiet Femino. Hon lovade sig själv att bara anställa kvinnor för att bevisa för alla de män som sagt till henne och andra kvinnor att de inte kan eller är kompetenta nog för att jobba inom sjöfarten att kvinnor kan visst! Idag har rederiet Femino krossat både fördomar och normer med sin enbart kvinnliga besättning och är en hård konkurrent mot de andra fartygen i regionen. Lizette som är över 70 år idag driver fortfarande rederiet.

 

Celi

Skeppare på tankfartyget FEMINO sedan 7 år tillbaka. Hon är född och uppvuxen på Donsö i Göteborgs södra skrgård och började sin karriär ombord på hennes pappas fiskefartyg när hon var 15 år gammal. Efter att hon läst sin sjökaptensutbildning jobbade hon många år som styrman på kryssningsfartyg i karibien och spenderade några av sina lediga månader på en alpacka farm i Peru. Vid 34 års ålder började hon längta hem och sökte efter ett fartyg med en hemmahamn på den svenska västkusten för att ha närmare hem.

 Celis kollektion hittar ni härYlva 

Född i Argentina men uppvuxen i Göteborg. Ylvas mamma jobbade ombord på ett kryssningsfartyg i karibien där hon träffade Hans. En sjöingenjör från Hönö som då tog så mycket jobb han kunde på jordens varmare breddgrader, allt för att undvika de svenska vintrarna. Det tog inte lång tid innan Hans och María Florencia bestämde sig för att Hans skulle följa med henne till Argentina och inom bar några år kom Ylva till världen. När det var dags för Ylva att börja skolan flyttade familjen till ön utanför Göteborg där Hans är uppvuxen och Ylva gick i sin pappas fotspår och var färdigutbildad som sjöingenjör vid 27års ålder. Hon har som sin mamma jobbat en del på kryssningsfartyg och det var på ett av dessa fartyg hon lärde känna Celi som några år senare ringde och frågade ifall hon ville jobba som cheif ombord på FEMNO. 

 Ylvas kollektion hittar ni här

 

Annie

Född och uppvuxen i staden Luleå som ligger i norra Sverige. Under uppväxten har hon inte varit så mycket på havet utan föll för havet när hon med kort varsel efter studenten bestämde sig för att söka till en skuta i Göteborg som behövde ljungmän till en seglats mot medelhavet. De kommande fyra åren spenderade hon till stor del ombord på olika segelfartyg men då de flesta av dessa fartyg endast gav kost och logi och ingen lön levde hon så länge hon kunde på de pengar hennes föräldrar sparat till henne under uppväxten. När de började ta slut sökte hon sig till ett bättre betalt jobb och efter många månaders sökande fick hon en matros tjänst ombord FEMINO där hon nu jobbat i två år. 

Annies kollektion hittar ni här

Annie xoxo är den mer minimalistiska versionen och den hittar ni här 

[ Notera att detta är fiktiva berättelser och karaktärer ]

Previous post
Next post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published