Öppet köp i 60 dagar
Säker betalning med klarna

Din kundvagn

din kundvagn är tom

Kolla in dessa kollektioner.

Möt besättningen

FEMINO

Ett litet rederi med Göteborgs södra skärgård som hemmahamn. Femino är ett av de nyare företagen i regionen som grundades i början av 2000-talet av en änka vid namn Lizette, som var gift med en man från en familj som ägde ett stort rederi grundat på 1700-talet. Lizette föddes 1950 och kom från en rik familj, hennes pappa var läkare och hennes mamma sångerska. Redan som barn var hon mer intresserad av de tekniska leksakerna hennes äldre bröder hade än dockorna som hon fick och hon drömde om att jobba som kapten och segla över världshaven. Men hennes föräldrar gillade inte tanken på att deras enda dotter skulle arbeta ombord på en båt, så hon studerade till naturvetenskapslärare. Vid 23 års ålder träffade hon sitt livs kärlek på ett litet kafé, det var en man som var lite äldre än hon men som hade många historier från havet att berätta. Han kom från en förmögen sjöfartsfamilj i Göteborgs södra skärgård, vilket passade Lizettes föräldrar väldigt bra. Kanske hoppades Lizette att han var vägen till havet för henne, men även om hon flyttade till den vackra ön han kom från tillbringade hon större delen av sitt liv på land. Det skulle dock visa sig att hennes man, som var en av de två arvingarna till det stora rederiet, inte hade någon som helst fallenhet när det gällde siffror eller att driva rederiet. Lizette blev den som gjorde allt administrativt arbete. Inte för att någon visste att det var hon som satt uppe på natten och jobbade, eftersom det skulle se väldigt illa ut för familjen. Varje gång hon försökte säga att hon ville arbeta officiellt för företaget skrattade alla åt henne och frågade vad hon egentligen visste om rederier och rederilivet. De fick aldrig några barn och på grund av det ärvde hon sin mans del av verksamheten när han dog. Eftersom hon inte ville ha något med sin mans familj att göra då de förnekade hennes kunskap under hela sitt äktenskap så sålde hon sin del, och för pengarna köpte hon en båt och startade rederiet Femino. Hon lovade sig själv då och då att bara anställa kvinnor för att bevisa alla män som sa till henne att hon inte är kompetent nog att jobba inom sjöfart eftersom hon är kvinna att de har fel. Idag har rederiet Femino brutit mot både fördomar och normer med sin enda kvinnliga besättning och är en tuff konkurrent till de andra fartygen i regionen. Lizette, som idag är över 70 år, driver fortfarande företaget.

Celi

Kapten på tankfartyget FEMINO sedan 7 år tillbaka. Hon är född och uppvuxen på Donsö i Göteborgs södra skärgård och började sin karriär ombord på sin pappas fiskefartyg när hon bara var 15 år. Efter fyra års utbildning arbetade hon många år som rorsman på ett kryssningsfartyg i Karibien, och tillbringade några av sina lediga månader på en alpackafarm i Peru. Vid 34 års ålder började hon längta hem och letade efter ett fartyg med hemmahamn på svenska västkusten för att vara närmare hemmet.

Kolla in Celi-kollektionen här


Ylva

Född i Argentina men uppvuxen i Göteborg. Ylvas mamma arbetade ombord på ett kryssningsfartyg i Karibien där hon träffade Hans. En sjöingenjör från Hönö som sedan tog så mycket arbete han kunde på jordens varmare breddgrader, allt för att slippa de svenska vintrarna. Det tog inte lång tid innan Hans och María Florencia bestämde sig för att Hans skulle följa med henne till Argentina och inom några år kom Ylva till världen. När det var dags för Ylva att börja skolan flyttade familjen till ön utanför Göteborg där Hans växte upp. Ylva gick i sin pappas fotspår och avslutade sin utbildning till mariningenjör vid 27 års ålder. Liksom sin mamma har hon jobbat mycket på kryssningsfartyg och det var på ett av dessa fartyg som hon lärde känna Celi som några år ringde senare och frågade om hon ville jobba som chef ombord på FEMNO.

Kolla in Ylvas kollektion här

Annie

Född och uppvuxen i Luleå stad i norra Sverige. Under uppväxten har hon inte varit så mycket till sjöss utan föll för havet när hon med kort varsel efter gymnasiet bestämde sig för att söka ett fartyg i Göteborg som behövde ljungar för en seglade mot Medelhavet. Under de följande fyra åren tillbringade hon till stor del ombord på olika segelfartyg, men eftersom de flesta av dessa fartyg endast gav mat och logi och ingen lön, levde hon så länge hon kunde på de pengar som hennes föräldrar sparade åt henne under uppväxten. När de började ta slut sökte hon ett bättre betalt jobb och efter många månaders ansökningar fick hon ett sjömansjobb ombord på FEMINO där hon nu har arbetat i två år.

Kolla in Annie-kollektionen här

Annie xoxo är den mer minimalistiska versionen och kan hittas här

[ Observera att detta är fiktiva berättelser och karaktärer ]

Nästa inlägg

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras